NALEŚNIKI Z TWAROGIEM
Składniki:
500 g twarogu
5 jaj
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
szklanka wody
szklanka cukru
Etapy przygotowania:
1.Rozbij 4 jaja
2. Dolej mleko ( w ilości jak wyżej:)
3.Połącz skladniki po czym powoli dodawaj mąkę i dokładnie mieszaj.
4. Na koniec wlej 1 szklankę wody
Kiedy ciasto będzie za gęste możesz dać więcej wody i odwrotnie, gdy będzie za rzadkie dodaj mąkę:)
Ciasto może chwilę poczekać , a w tym czasie zabierz się za twaróg:
1. Wyłóż go do miski
2. Dodaj jajo i cukier( ja daje stosunkowo dużo cukru , ponieważ lubimy słodkie naleśniki no i nie dodaje cukru do ciasta naleśnikowego:)
3. Połącz wszystkie składniki ( ja robię to łyżką)
Następnym krokiem jest wypiekanie placków naleśnikowych , układanie ich na płaskiej powierzchni i smarowanie twarogiem. Po czym zwijamy nasze pyszności i zajadamy! Wg upodobań na ciepło lub na zimno:)
Ja preferuję naleśniki podgrzewane na patelni i zwijane w rulon:)
Smacznego:)
ZUPA Z MŁODEJ KAPUSTY
Skład na średni garnek:
mała główka kapusty
1,5 litra wody
2-3 marchewki
mięso na zupę( ja robiłam na żeberkach 400 g)
przyprawy
2 łyżki octu
2 łyzki mąki
koperek!
Etapy przygotowania:
1. Poszatkuj kapustę, następnie przełóż ją do garnka i zalej 1,5 litra wrzątku
2. Dodaj 2 łyżki octu i zamieszaj
3. Dodaj pokrojoną marchew( możesz też dodać seler , pietruszkę wg uznania - ja nie chciałam zabijać smaku świeżego kopru i kapusty:)
4.Gotuj wszystko ok 30-40 min.
5. Dopraw wg upodobań i uwaga! czas zrobić zasmażkę( która zazwyczaj nigdy mi się nie udaje:)
A oto jak to robimy:
Na rozgrzaną patelnię wlej kilka łyżek wywaru z zupy i stopniowo dodawaj mąkę - po czy energicznie zamieszaj. Następnie dodawaj stopniowo takie same ilości mąki i zupy po czym mieszaj! Całość wlej do zupy i zamieszaj.
6. Na koniec dodaj do naszej bomby zdrowotnej sporą ilość koperku wg upodobań:) Ja dałam gdzieś ze 4 łyżki:)
ŻEBERKA W COCA- COLI
Co będzie nam potrzebne:
1kg żeberek
3 małe cebule
4 szklanki coca coli
2 szklanki pikantnego ketchupu
2 ząbki czosnku
pieprz cayenne, sól , papryka chilli
Etapy przygotowania:
1. Żeberka obsyp przyprawami i włóż do rozgrzanego piekarnika na 20 min ( w temp. 180 stopni C)
2. W tym czasie pokrój w kostkę cebulę i czosnek - podsmaż chwile w garnku.
3. Do cebuli dodaj 4 szklanki coca coli i 2 szklanki keczupu- zamieszaj
4. Kiedy żeberka pięknie się przypieką przełóż je do garnka z wywarem colowo- keczupowym:)
5. Gotuj wszystko ok 1h. i delektuj się rozpływającymi się w ustach słodko- pikantnymi żeberkami:)
Gorąco polecam ten przepis jeżeli lubisz rozpieszczać swoje kubki smakowe , na pewno nie pożałujesz:) Nie szczędź też w przyprawianiu żeberek , bowiem z coli wytworzy się słodki sos i zabije pikantność żeberek!
SAŁATKA GYROS
Dla smakoszy sałatek polecam popularną sałatkę gyros:) Uważam ,że jej pomysłodawca powinien zostać nagrodzony bowiem jego dzieło spełnia aż 3 istotne cele:
1. Jest pożywna
2. Pięknie wygląda
3.Składa się z wielu składników- przez co jest po prostu smaczna!
A oto co będzie nam potrzebne do przygotowania:
- pierś z kurczaka
- przyprawa do gyrosa
- papryka czerwona
- ogórki konserwowe
- cebula czerwona
- puszka kukurydzy
- kapusta pekińska
- majonez
- kechup
Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, wszystko posypujemy przyprawa do gyrosa i smażymy. Czekamy aż mięso wystygnie.
2.W wysokim naczyniu układamy kolejno warstwy:
Mięso
Papryka w kostkę
majonez
kukurydza
ogórek konserwowy w kostkę
ketchup
cebula czerwona w kostkę
papryka w kostkę
pokrojona kapusta pekińska na wierzch
Smacznego:)
SUSHI
Nie omieszkam się z Wami nie podzielić nowym doświadczeniem kuchennym jakim była obserwacja w przygotowywaniu sushi przez mojego wujka! Generalnie , muszę przyznać ,że bardzoooo mi to smakowało. W dodatku nie jest to jakieś trudne w przygotowaniu! Jedynym minusem jest niestety koszt. Mogę śmiało powiedzieć, że dla kogoś kto nie ma w kuchni nic , co można by użyć do przygotowania sushi to jest to koszt w granicach 100 zł! Wszystko dlatego ,że podstawowe składniki do tej przekąski są drogie.
A tak wyglądały te małe pyszności:
Do sushi NIEZBĘDNE będą:
Ryż- specjalny do sushi
Marynowany imbir
Bambusowa mata do zwijania
Prasowane algi morskie
Ocet ryżowy
Ostry nóż bez ząbków ( niezbędny do krojenia składników w cienkie paski)
A teraz, to , co będziemy dawać do środka (zawijać):
Naturalnie możecie włożyć do sushi to ,co lubicie! My tworzyliśmy algowe ruloniki z:
Avocado
Łosoś świeży zasolony lub wędzony
Melon
Papryka może być w różnych kolorach
Papryczki ostre
Jak to zrobić:
1. Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu - wystudź
2.Przygotuj wszystkie składniki, pokrój na równe paski
3.Rozłóż matę bambusową, na nią płat alg i rozłóż na nim ryż( zazwyczaj na opakowaniu od alg jest rysunek jak rozkładać ryż i później układać składniki)
4.Następnie zabierz się za składniki: podstawa naszego sushi była ryba, którys z owoców , papryka i imbir.
Kombinacje mogą być różne- mi osobiście bardzo smakowały z papryczka chilli.
4. Zwijanie zacznij od dokładnego zawinięcia składników -żeby nic nie wystawało. Później pójdzie juz łatwiej.
5. Gotowy rulon , potnij na 5-6 kawałków! W zależności jakiej grubości będziesz chciał/-ła
6. Tak przygotowane rulony , zamaczaj w sosie sojowym( najlepiej jasnym) , ten którego obrazek zamieściłam jest podobno najlepszy!
7. Smacznego:)!!
CIASTKA NiGELLI
2 marsy
1 szkl. płatków kukurydzianych
2 łyzki masła
Pokrój marsy na kawałki i włóż do garnka razem z masłem- rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie dodaj szklankę płatków kukurydzianych i wymieszaj. Używając dwóch łyżek formuj małe kulki i układaj na folię aluminiową, by się wystudziły. ( z tych składników powinno wyjść 18-20 kuleczek).
Smacznego!:)
Biały mus Nigelli
Składniki:
200 g białej czekolady
ekstrakt miętowy
2 białka z jajek
szklanka śmietany kremówki
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (UWAGA- to może trochę potrwać;)- następnie ostudź.
2.W misce ubij śmietanę z białkiem i ekstraktem.
3.Gdy czekolada wystygnie połącz wszystko delikatnie mieszając.
4. Przed podaniem włóż do lodówki na 15 minut:)
Ryba po grecku mojej mamy
Składniki:
ok.1 kg filetów bez ości
o,5 kg marchwi
seler
pietruszka
cebula 3-4 sztuki
koncentrat pomidorowy
przyprawy
Etapy przygotowania:
1. Obierz wszystkie warzywa, cebulę pokrój w paski, marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
2.Wszystkie warzywa włóż na patelnię i smaż chwilę .
3. Rybę pokrój na większę kawałki -posól i popierz po czym obtocz w mace i smaż na patelni.
4. W dużym naczyniu układaj rybę , warstwę warzyw , rybę, warstwę warzyw
5. Zalej całość wcześniej przygotowanym sosem: do tłuszczu pozostałym po smażeniu ryb dolej szklankę wody i 2-3 czubate łyżki przecieru pomidorowego - mieszaj całość doprawiając wg uznania. Na koniec dodaj troszkę mąki ciągle mieszając by sos zgęstniał .
CYTRYNOWA RYBA
Chcę Wam dzisiaj zaproponować coś bardzo prostego, nieziemsko zdrowego, niekalorycznego i pysznego do zjedzenia:) Nie muszę nikogo uświadamiać jak zdrowe jest mięso ryb i jaką zbrodnią jest podawania ryb duszonych na patelni , zapanierowanych mąką i ociekających tłuszczem! - ja z tego zrezygnowałam ,Wam też radzę:) choć przyznam ,że oczy otworzyłam dopiero wowczas gdy karmiłam Jasia piersią i musiałam diametralnie zmienić nawyki żywieniowe- koniec z tłustymi potrawami !! Muszę Wam powiedzieć, że było mi niezwykle trudno wymyślać zdrowe i dobre dania i zajęło mi dużo czasu zanim znalazłam smaczne pewniaki - nawet dla miłośników tradycyjnej kuchni:)
No dobrze ja tu gadu gadu , ale zero konkretów ! więc podaję Wam co jest potrzebne do zrobienia naszej rybki:
- ryba ( najlepiej morska) ja miałam dorsza
- cytryna
- zioła( tymianek , prowansalskie, oregano lub inne wg upodobań)
- oliwa z oliwek do podlania ryby lub dla smakoszy białe wino
Etapy przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik nastawiając na 180 C
2.Przygotuj spory kawałek folii aluminiowej i rozłóż ja na blasze
3. Połóż na folii osoloną i popieprzoną wcześniej rybę
4.Ułóż na niej kilka plastrów cytryny ( w zależności od wielkości ryby) i skrop resztą cytryny ,jeżeli chcesz by ryba była bardziej aromatyczna
5. Zawiń całość dokładnie w folię i piecz ok 25 minut!
Smacznego:)!!
Nie ukrywam ,że kolejnym razem planuję wkomponować w to wszystko masę warzyw by służyły potem jako "sałatka" ! ach zapomniałabym , ja zjadłam rybkę samą bez ziemniaków czy ryżu , bo nie chciałam zabijac jej smaku ,ale naturalnie wg uznania można jeść to z czym się tylko zapragnie! Ja najlepiej widzę to podane z sałatką z sałaty, rucoli, cykorii w sosie z oliwy i ziół!:)
ZUPA
Znacie na pewno zupę porową? Ja jestem jej fanką do połowy, bowiem " nie akceptuję" pływających ,ciągnących się porów....:) dlatego postanowiłam ją trochę , póki co nie nadałam jej nazwy , ale moi domownicy już jej kosztowali!
Co nam potrzeba:
- mięso mielone
- 5 ziemniaków
- mieszanka chińska
- pieczarki
- serki topione 2 lub 3
- koperek
- przyprawy
- oczywiście możecie dodać dodatkowo co tylko lubicie:) tak jak ja!
1.Mięso mielone połącz z jajkiem , przypraw wg uznania i na koniec dodaj posiekany koperek
2.Z mięsa formuj małe pulpeciki (wielkość wg uznania)
3. Następnie wrzucaj tak przygotowane pulpeciki do wrzącej wody, wcześniej przyprawionej jak do zypy ( vegeta, pieprz, sól, ziele angielskie, itp,)
4. Gdy pulpety zaczną piąć się ku górze wrzuć resztę składników: ziemniaki w kostkę, mieszankę chińską, pieczrki
5. Gotuj całość na wolnym ogniu aż wszystkie składniki będą ugotowane do ::zjadalnej postaci:)
6. Na sam koniec dodaj serki ( najlepiej użyj do tego oddzielnej miski , włóż serek i powoli dolewj wywaru z zupy ciągle mieszając - po czym wlej wszystko do garnka)- całość podgotuj jeszcze chwilę no i .... smacznego:)
Reszta zdjęć wkrótce:)
PRZYJACIELSKI KURCZAK:)
Ostatnie odwiedziny moich koleżanek ,prócz mile spędzonego wieczoru zaowocowało nowym wpisem do zeszytu kulinarnego, którym chcę się również podzielić z Wami!
Będą nam potrzebne:
- kilka kawałków kurczaka
- suszone pomidory w oleju
- papryka ( czerwona, zielona lub żółta)
- śmietana 18% (łaciata:)
- żółtko
- makaron
1. Kurczaka należy obsypać przyprawami ( sól , pieprz) a gdy ktoś woli bardziej intensywne smaki proponuję mieszankę przypraw ,ziół itp. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na patelni ( na początku na małym ogniu , a później podkręcamy temperaturę by pięknie się zezłocił
2.Gdy kurczak wydaje się być upieczony dodajemy do niego: paprykę pokrojoną w kostkę i suszone pomidory w zalewie - całość dusimy
3. Na sam koniec zalewamy naszego kurczaka śmietaną , rozmieszaną wcześniej z żółtkiem!- chwilę dusimy
4. Zamiast tradycyjnych ziemniaków kurczaka tak przygotowanego podajemy z makaronem:)
Życzę smacznego!
P.s Mojemu Michałowi baaaardzo smakowało , ja przyznam że to chyba nie do końca mój smak - ale być może dlatego ,że jako zrezygnowałam ze spożywania makaronu , zjadłam to danie z kaszą gryczaną..:) no i cóż - tego zestawienia raczej nie polecam:)
Tak to wygląda tuż przed dodaniem śmietany...
A tak na talerzu:)
Dzięki Ala:)
SAŁATKA PIĘKNOŚCI
Wszystkim Paniom dbającym o to ,co jedzą ,albo chcących poprawić nawyki żywieniowe polecam coś w rodzaju przekąski (gdzieś wyczytałam ,że poprawia urodę).
A zatem potrzebne nam będą:
- płatki owsiane
- orzechy laskowe
- płatki migdałowe lub całe migdały
- owoce sezonowe
Wszystko razem mieszamy w miseczce - dodajemy wg gustu owoce i gotowe:) najlepsze w tej przekąsce jest to ,że na długo zaspokaja uczucie sytości! Myślę ,żę będzie smakować fanom musli i wszelkich suchych rarytasów.