Popularne posty

Kuchnia


NALEŚNIKI Z TWAROGIEM

Składniki:                                                  
500 g twarogu
5 jaj
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
szklanka wody
szklanka cukru

Etapy przygotowania:

1.Rozbij 4 jaja


2. Dolej mleko ( w ilości jak wyżej:)


 3.Połącz skladniki po czym powoli dodawaj mąkę i dokładnie mieszaj.
4. Na koniec wlej 1 szklankę wody
Kiedy ciasto będzie za gęste możesz dać więcej wody i odwrotnie, gdy będzie za rzadkie dodaj mąkę:)


 Ciasto może chwilę poczekać , a w tym czasie zabierz się za twaróg:
1. Wyłóż go do miski


 2. Dodaj jajo i cukier( ja daje stosunkowo dużo cukru , ponieważ lubimy słodkie naleśniki no i nie dodaje cukru do ciasta naleśnikowego:)


3. Połącz wszystkie składniki ( ja robię to łyżką)



 Następnym krokiem jest wypiekanie placków naleśnikowych , układanie ich na płaskiej powierzchni i smarowanie twarogiem. Po czym zwijamy nasze pyszności i zajadamy! Wg upodobań na ciepło lub na zimno:)
Ja preferuję naleśniki podgrzewane na patelni i zwijane w  rulon:)



 Smacznego:)





ZUPA Z MŁODEJ KAPUSTY


Skład na średni garnek:

mała główka kapusty
1,5 litra wody
2-3 marchewki
mięso na zupę( ja robiłam na żeberkach 400 g)
przyprawy
2 łyżki octu
2 łyzki mąki
koperek!

Etapy przygotowania:
1. Poszatkuj kapustę, następnie przełóż ją do garnka i zalej 1,5 litra wrzątku
2. Dodaj 2 łyżki octu i zamieszaj
3. Dodaj pokrojoną marchew( możesz też dodać seler , pietruszkę wg uznania - ja nie chciałam zabijać smaku świeżego kopru i kapusty:)
4.Gotuj wszystko ok 30-40 min.
5. Dopraw wg upodobań i uwaga! czas zrobić zasmażkę( która zazwyczaj nigdy mi się nie udaje:)

A oto jak to robimy:
Na rozgrzaną patelnię wlej kilka łyżek wywaru z zupy i stopniowo dodawaj mąkę - po czy energicznie zamieszaj. Następnie dodawaj stopniowo takie same ilości mąki i zupy po czym mieszaj! Całość wlej do zupy i zamieszaj.

6. Na koniec dodaj do naszej bomby zdrowotnej sporą ilość koperku wg upodobań:) Ja dałam gdzieś ze 4 łyżki:)









ŻEBERKA W COCA- COLI


Co będzie nam potrzebne:
1kg żeberek
3 małe cebule
4 szklanki coca coli
2 szklanki pikantnego ketchupu
2 ząbki czosnku
pieprz cayenne, sól , papryka chilli


Etapy przygotowania:


1. Żeberka obsyp przyprawami i włóż do rozgrzanego piekarnika na 20 min ( w temp. 180 stopni C)


2. W tym czasie pokrój w kostkę cebulę i czosnek - podsmaż chwile w garnku.
3. Do cebuli dodaj 4 szklanki coca coli i 2 szklanki keczupu- zamieszaj 


4. Kiedy żeberka pięknie się przypieką przełóż je do garnka z wywarem colowo- keczupowym:)
5. Gotuj wszystko ok 1h. i delektuj się rozpływającymi się w ustach  słodko-  pikantnymi żeberkami:)



 Gorąco polecam ten przepis jeżeli lubisz rozpieszczać swoje kubki smakowe , na pewno nie pożałujesz:) Nie szczędź też w przyprawianiu żeberek , bowiem z coli wytworzy się słodki sos i zabije pikantność żeberek!

 SAŁATKA GYROS

Dla smakoszy sałatek polecam popularną sałatkę gyros:) Uważam ,że jej pomysłodawca powinien zostać nagrodzony bowiem jego dzieło spełnia aż 3 istotne cele:
1. Jest pożywna 
2. Pięknie wygląda
3.Składa się z wielu składników- przez co jest po prostu smaczna!


A oto co będzie nam potrzebne do przygotowania:
  • pierś z kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • papryka czerwona
  • ogórki konserwowe
  • cebula czerwona
  • puszka kukurydzy
  • kapusta pekińska
  • majonez
  • kechup


Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, wszystko posypujemy przyprawa do gyrosa i smażymy. Czekamy aż mięso wystygnie.
2.W wysokim naczyniu układamy kolejno warstwy:


Mięso
Papryka w kostkę
majonez
kukurydza
ogórek konserwowy w kostkę
 ketchup
cebula czerwona w kostkę
papryka w kostkę
pokrojona kapusta pekińska na wierzch




Smacznego:)






 SUSHI

Nie omieszkam się  z Wami nie podzielić nowym doświadczeniem kuchennym jakim była obserwacja w przygotowywaniu sushi przez mojego wujka! Generalnie , muszę przyznać ,że bardzoooo mi to smakowało. W dodatku nie jest to jakieś trudne w przygotowaniu! Jedynym minusem jest niestety koszt. Mogę śmiało powiedzieć, że dla kogoś kto nie ma w kuchni nic , co można by użyć do przygotowania sushi to jest to koszt w granicach 100 zł! Wszystko dlatego ,że podstawowe składniki do tej przekąski są drogie.


A tak wyglądały te małe pyszności:





Do sushi NIEZBĘDNE będą:

 Ryż- specjalny do sushi
 Marynowany imbir
 Bambusowa mata do zwijania




Prasowane algi morskie
 Ocet ryżowy



Ostry nóż bez ząbków ( niezbędny do krojenia składników w cienkie paski)



A teraz, to , co będziemy dawać do środka (zawijać):
Naturalnie możecie włożyć do sushi to ,co lubicie! My tworzyliśmy algowe ruloniki z:
 Avocado
 Łosoś świeży zasolony lub wędzony
 Melon
 Papryka może być w różnych kolorach

Papryczki ostre


Jak to zrobić:
1. Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu - wystudź
2.Przygotuj wszystkie składniki, pokrój na równe paski
3.Rozłóż matę bambusową, na nią płat alg i rozłóż na nim ryż( zazwyczaj na opakowaniu od alg jest rysunek jak rozkładać ryż i później układać składniki)
4.Następnie zabierz się za składniki: podstawa naszego sushi była ryba, którys z owoców , papryka i imbir.
Kombinacje mogą być różne- mi osobiście bardzo smakowały z papryczka chilli.
4. Zwijanie zacznij od dokładnego zawinięcia składników -żeby nic nie wystawało. Później pójdzie juz łatwiej.
5. Gotowy rulon , potnij na 5-6 kawałków! W zależności jakiej grubości będziesz chciał/-ła
6. Tak przygotowane rulony , zamaczaj w sosie sojowym( najlepiej jasnym) , ten którego obrazek zamieściłam jest podobno najlepszy!
7. Smacznego:)!!











 CIASTKA NiGELLI

2 marsy
1 szkl. płatków kukurydzianych
2 łyzki masła


Pokrój marsy na kawałki i włóż do garnka razem z masłem- rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie dodaj szklankę płatków kukurydzianych i wymieszaj. Używając dwóch łyżek formuj małe kulki i układaj na folię aluminiową, by się wystudziły. ( z tych składników powinno wyjść 18-20 kuleczek).
Smacznego!:)










 Biały mus Nigelli

Składniki:
200 g białej czekolady
ekstrakt miętowy
2 białka z jajek
szklanka śmietany kremówki


1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (UWAGA- to może trochę potrwać;)- następnie ostudź.
2.W misce ubij śmietanę z białkiem i  ekstraktem.
3.Gdy czekolada wystygnie połącz wszystko delikatnie mieszając.
4. Przed podaniem włóż do lodówki na 15 minut:)









Ryba po grecku mojej mamy

Składniki:
ok.1 kg filetów bez ości
o,5 kg marchwi

seler
pietruszka
cebula 3-4 sztuki
koncentrat pomidorowy
przyprawy

Etapy przygotowania:



1. Obierz wszystkie warzywa, cebulę pokrój w paski, marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

2.Wszystkie warzywa włóż na patelnię i smaż chwilę .

3. Rybę pokrój na większę kawałki -posól i popierz po czym obtocz w mace i smaż na patelni.

4. W dużym naczyniu układaj rybę , warstwę warzyw , rybę, warstwę warzyw

5. Zalej całość wcześniej przygotowanym sosem: do tłuszczu pozostałym po smażeniu ryb dolej szklankę wody i 2-3 czubate łyżki przecieru pomidorowego - mieszaj całość doprawiając wg uznania. Na koniec dodaj troszkę mąki ciągle mieszając by sos zgęstniał .












CYTRYNOWA RYBA

Chcę Wam dzisiaj zaproponować coś bardzo prostego, nieziemsko zdrowego, niekalorycznego i pysznego do zjedzenia:) Nie muszę nikogo uświadamiać jak zdrowe jest mięso ryb i jaką zbrodnią jest podawania ryb duszonych na patelni , zapanierowanych mąką i ociekających tłuszczem! - ja z tego zrezygnowałam ,Wam też  radzę:) choć przyznam ,że oczy otworzyłam dopiero wowczas gdy karmiłam Jasia piersią i musiałam diametralnie zmienić nawyki żywieniowe- koniec z tłustymi potrawami !! Muszę Wam powiedzieć, że było mi niezwykle trudno wymyślać zdrowe i dobre dania i zajęło mi dużo czasu zanim znalazłam smaczne pewniaki - nawet dla miłośników tradycyjnej kuchni:)
No dobrze ja tu gadu gadu , ale zero konkretów ! więc podaję Wam co jest potrzebne do zrobienia naszej rybki:
  • ryba ( najlepiej morska) ja miałam dorsza
  • cytryna
  • zioła( tymianek , prowansalskie, oregano lub inne wg upodobań)
  • oliwa z oliwek do podlania ryby lub dla smakoszy białe wino

Etapy przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik nastawiając na 180 C
2.Przygotuj spory kawałek folii aluminiowej i rozłóż ja na blasze
3. Połóż na folii osoloną i popieprzoną wcześniej rybę
4.Ułóż na niej kilka plastrów cytryny ( w zależności od wielkości ryby) i skrop resztą cytryny ,jeżeli chcesz by ryba była bardziej aromatyczna
5. Zawiń całość dokładnie w folię i piecz ok 25 minut!

Smacznego:)!!

Nie ukrywam ,że kolejnym razem planuję wkomponować w to wszystko masę warzyw by służyły potem jako "sałatka" ! ach zapomniałabym , ja zjadłam rybkę samą bez ziemniaków czy ryżu , bo nie chciałam zabijac jej smaku ,ale naturalnie wg uznania można jeść to z czym się tylko zapragnie! Ja najlepiej widzę to podane z sałatką z sałaty, rucoli, cykorii w sosie z oliwy i ziół!:)





 


ZUPA


 Znacie na pewno zupę porową? Ja jestem jej fanką do połowy, bowiem " nie akceptuję" pływających ,ciągnących się porów....:) dlatego postanowiłam ją trochę , póki co nie nadałam jej nazwy , ale moi domownicy już jej kosztowali!
Co nam potrzeba:

  • mięso mielone
  • 5 ziemniaków
  • mieszanka chińska
  • pieczarki
  • serki topione 2 lub 3
  • koperek
  • przyprawy
  • oczywiście możecie dodać dodatkowo  co tylko lubicie:) tak jak ja!
Etapy przygotowania:

1.Mięso mielone połącz z jajkiem , przypraw wg uznania i na koniec dodaj posiekany koperek

2.Z mięsa formuj małe pulpeciki (wielkość wg  uznania)

3. Następnie wrzucaj tak przygotowane pulpeciki do wrzącej wody, wcześniej przyprawionej jak do zypy ( vegeta, pieprz, sól, ziele angielskie, itp,)

4. Gdy pulpety zaczną piąć się ku górze wrzuć resztę  składników: ziemniaki w kostkę, mieszankę chińską, pieczrki

5. Gotuj całość na wolnym ogniu aż wszystkie składniki będą ugotowane do ::zjadalnej postaci:)

6. Na sam koniec dodaj serki ( najlepiej użyj do tego oddzielnej miski , włóż serek i powoli dolewj wywaru z zupy ciągle mieszając - po czym wlej wszystko do garnka)- całość podgotuj  jeszcze chwilę no i .... smacznego:)













 Reszta zdjęć wkrótce:)




  PRZYJACIELSKI KURCZAK:)


Ostatnie odwiedziny  moich koleżanek ,prócz mile spędzonego wieczoru zaowocowało nowym wpisem do zeszytu kulinarnego,  którym chcę się również podzielić z Wami!

Będą nam potrzebne:

  • kilka kawałków kurczaka
  • suszone pomidory w oleju
  • papryka ( czerwona, zielona lub żółta)
  • śmietana 18% (łaciata:) 
  • żółtko
  • makaron

1. Kurczaka należy obsypać przyprawami ( sól , pieprz)  a gdy ktoś woli bardziej intensywne smaki proponuję mieszankę przypraw ,ziół itp. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na patelni ( na początku na małym ogniu , a później podkręcamy temperaturę by pięknie się zezłocił

2.Gdy kurczak wydaje się być upieczony dodajemy do niego: paprykę pokrojoną w kostkę i suszone pomidory w zalewie - całość dusimy

3. Na sam koniec zalewamy naszego kurczaka śmietaną , rozmieszaną wcześniej z żółtkiem!- chwilę dusimy

4. Zamiast tradycyjnych ziemniaków kurczaka tak przygotowanego podajemy z makaronem:)

Życzę smacznego!
P.s Mojemu Michałowi baaaardzo smakowało , ja przyznam że to chyba nie do końca mój smak - ale być może dlatego ,że jako zrezygnowałam ze spożywania makaronu , zjadłam to danie z kaszą gryczaną..:) no i cóż - tego zestawienia raczej nie polecam:)






 Tak to wygląda tuż przed dodaniem śmietany...







A tak na talerzu:)    

Dzięki Ala:)








SAŁATKA PIĘKNOŚCI



Wszystkim Paniom dbającym o to ,co jedzą ,albo chcących poprawić nawyki żywieniowe  polecam coś w rodzaju przekąski (gdzieś wyczytałam ,że poprawia urodę).
A zatem potrzebne nam będą:
  • płatki owsiane
  • orzechy laskowe
  • płatki migdałowe lub całe migdały
  •  owoce sezonowe

Wszystko razem mieszamy w miseczce - dodajemy wg gustu owoce i gotowe:) najlepsze w  tej przekąsce jest to ,że na długo zaspokaja uczucie sytości! Myślę ,żę będzie smakować fanom musli  i wszelkich suchych rarytasów.