Picie wina kojarzy mi się z maksymalnym rozkoszowaniem się nim i tym co do niego spożywasz:) Do przystawek do wina można zaliczyć dużo rzeczy w zależności też co, kto lubi! Ale myślę ,że każdy wie i preferuje degustowanie wina połączone z degustowaniem serów , tylko jakie sery najlepiej pasują , do jakiego wina? Poszperałam trochę i udało znaleźć mi się dość precyzyjną rozpiskę dla smakoszy serowo - winnych:)
I tak:
Ser Brie
Dobrze komponuje się z : BORDEAUX, CORTES DU RHONE, GAILAC, PINOT
Ser Munster
W tym przypadku łączymy je z winem: PINOT GRIS, RIESLING, GEWURZTRAMINER
Ser Edam , Gouda, Cheedar
Te gatunki serów natomiast idealnie skomponują się nam z winem: CZERWONYM WYTRAWNYM Z BURGUNDII
Ser Comte
Ser Comte pasuje nam idealnie do ŻÓŁTEGO WINA Z FRANCUSKIEJ JURY
Sery Pleśniowe typu Bleu
W tym przypadku łączymy z winami: SAUTERNES, BARSAC, BORDEAUX MOELLEUX, MAURY, TOKAJ ASZU
Sery kozie
Z serami kozimi łączymy tylko : WINA BIAŁE
Sery owcze miękkie:
TYLKO: WINO CZERWONE Z POŁUDNIA FRANCJI
Sery owcze półtwarde:
Z serami tego typu łączymy : wytrawne białe wina z Bordeaux
SERY OWCZE TWORZĄ RÓWNIEŻ CIEKAWE POŁĄCZENIA Z WINAMI SŁODKIMI:)