Popularne posty

wtorek, 29 marca 2011

DLA SMAKOSZY WIN I SERÓW....

Picie wina kojarzy mi się z maksymalnym rozkoszowaniem się nim i tym co do niego spożywasz:) Do przystawek do wina można zaliczyć dużo rzeczy w zależności też co, kto lubi! Ale myślę ,że każdy wie i preferuje degustowanie wina połączone z degustowaniem serów , tylko jakie sery najlepiej pasują  , do jakiego wina? Poszperałam trochę i udało znaleźć mi się dość precyzyjną rozpiskę dla smakoszy serowo - winnych:)

I tak:

Ser Brie

Dobrze komponuje się z : BORDEAUX, CORTES DU RHONE, GAILAC, PINOT



Ser Munster



W tym przypadku łączymy je z winem: PINOT GRIS, RIESLING, GEWURZTRAMINER

Ser Edam , Gouda, Cheedar



Te gatunki serów natomiast idealnie skomponują się nam z winem: CZERWONYM WYTRAWNYM Z BURGUNDII



Ser Comte

Ser Comte pasuje nam idealnie do ŻÓŁTEGO WINA Z FRANCUSKIEJ JURY



Sery Pleśniowe typu Bleu



W tym przypadku łączymy z winami: SAUTERNES, BARSAC, BORDEAUX MOELLEUX, MAURY, TOKAJ ASZU



Sery kozie





Z serami kozimi łączymy tylko : WINA BIAŁE


Sery owcze miękkie:


TYLKO: WINO CZERWONE Z POŁUDNIA FRANCJI



Sery owcze półtwarde:
 Z serami tego typu łączymy : wytrawne białe wina z Bordeaux 

SERY OWCZE TWORZĄ RÓWNIEŻ CIEKAWE POŁĄCZENIA Z WINAMI SŁODKIMI:)