Stąd mój dzisiejszy wpis, bowiem chcę się z Wami podzielić dobrym , naturalnym sposobem na wzmocnienie odporności. W tym celu polecam herbatę z imbiru!
Może słów kilka o tej niezwykłej przyprawie..
O właściwościach medycznych imbiru wiedzieli już chińscy medycy, o czym wiemy z ich zapisków z przed 2700 lat p.n.e. Ta niezwykła przyprawa użytkowana jest od kilku tysięcy lat.Zawiera : wapń, magnez , fosfor i potas.
W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i roślina lecznicza. Imbiru powinny unikać kobiety w ciąży i karmiące, chorzy na wrzody żołądka i dwunastnicy, refluks żołądkowy. Imbir ma zastosowanie w produkcji kosmetyków zwłaszcza w preparatach wyszczuplająco-modelujących, bo pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem. W kuchni imbir także znalazł wiele zastosowań. Szczególną popularnością cieszy się w kuchni azjatyckiej. Wchodzi w skład curry.
Zalety imbiru:
mbir to bardzo ostra przyprawa, mająca drażniące działanie. Nie można się nią bezkarnie zajadać. Unikaj imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy.
mbir to bardzo ostra przyprawa, mająca drażniące działanie. Nie można się nią bezkarnie zajadać. Unikaj imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy.
A tera obiecana herbata z imbiru:
Co nam potrzeba?
- imbir ( kawałek wielkości kciuka na 1/2 l. wody)
- miód lub brązowy cukier do słodzenia
- trochę cytryny
1. Imbir obrać, utrzeć na tarce ( lub pokroić w plastry) i wrzucić do gotującej się wody - gotować przez 10 min.
2. przelać do szklanki, dodać sok z cytryny , można też wkroić sobie cytrynkę i posłodzić miodem lub brązowym cukrem:)