Popularne posty

środa, 30 marca 2011

GRILLOWANIE c.d

Prócz pomysłu na to co chcemy usmażyć na grillu , należy przemyśleć jeszcze czym uświetnić nasze smakołyki na ruszcie - a mowa naturalnie o sosach , dzięki którym , to co jemy nabierze dodatkowego smaku. Ale żeby zachować harmonię warto sięgnąć do samego początku i przemyśleć jak zamarynujemy nasze mięso by wydobyć z niego jak najwięcej smaku...:)











Więc zacznijmy od marynat! Mam do zaproponowania kilka pomysłów:



 Zamarynuj ( wybrane przez siebie mięso) na 2 -4 godziny, korzystając z propozycji poniżej:
  • PIKANTNA MARYNATA Z LIMONKĄ I IMBIREM - wymieszaj otartą skórkę i sok wycisniety z jednej limonki z łyżeczka drobno posiekanego imbiru, drobno posiekana papryczka chilli i małym pojemnikiem naturalnego jogurtu.
  • SŁODKA MARYNATA CHILLI - wymieszaj jedną łyżeczkę słodkiego sosu chilli , dwie łyżki oliwy z oliwek i dwie drobno posiekane dymki cebulki.
  • SŁODKA MARYNATA Z CZOSNKIEM I MUSZTARDĄ- wymiesza zmiażdżony ząbek czosnku z dwiema łyżkami oliwy z oliwek , jedną łyżką musztardy Dijon i łyżką miodu.
Kiedy mięso jest już na grillu posmaruj je jednym z zaproponowanych sosów:




 
  • SŁODKA GLAZURA Z CHILLI- wymieszaj łyżkę miodu , 3 łyżki oleju, łyżkę octu balsamicznego i szczyptę płatków chilli


  • SOS MUSZTARDOWO- POMIDOROWY- wymiesza 2 łyżki oliwy z oliwek , dwie łyżki keczupu pomidorowego i 2 łyżki pełnoziarnistej musztardy.



  • SOS Z LIMONKĄ I MIODEM- wymieszaj 3 łyżki oliwy z oliwek z dwiema łyżkami soku  z limonki i łyżeczką płynnego miodu.